Frunza & Asociatii: “Iubim provocarile si oamenii”

Am trecut pragul “Frunza & Asociatii” intr-o zi calda, la inceput de iunie. Porticul de la intrare, daca nu tipic, cel putin concordant cu zona selecta a Capitalei in care isi desfasoara activitatea casa de avocatura, anunta o atmosfera intima. Si, mai mult decat atat, stilul oamenilor pe care aveam sa-i cunosc in interior.
“Time is money” este un deviza oricarei societati de avocatura, insa la “Frunza & Asociatii”, aveam sa aflu extrem de repede, ca valorile sunt altele. “Mai presus decat banii, este satisfactia succesului. Clientul care te-a platit trebuie sa fie multumit de serviciile pe care i le-ai oferit. Avocatii instariti sunt, de obicei, si avocatii buni si renumiti. Daca nu esti bun, nu te cauta nimeni, nu ai incasari, si probabil ca renunti si la profesie.”, imi explica domnul Gabriel Azoitei, consultant la “Frunza & Asociatii”.

Ceea ce transpira repede din discutia cu interlocutorul meu si, mai apoi, cu doamna avocat Aniela Burlacu, partener “Frunza & Asociatii”, este dimensiunea etica pe care aceasta societate de avocatura o are impregnata in ADN. In urma cu cincisprezece ani, Carmen Frunza punea bazele cabinetului sau de avocatura, pentru ca din anul 2011, sa se inconjoare de avocati la fel de competenti, impreuna cu care a fondat societatea de avocatura “Frunza si Asociatii”.

Pentru Aniela Burlacu si colegii sai, ea este un veritabil mentor si un reper de excelenta si rectitudine. “Ce ma motiveaza sa-mi fac profesia aici este faptul ca avem o echipa buna, pe care am format-o meticulos, care s-a constituit in urma unui proces de recrutare serios. Exista o armonie intre noi si suntem cu totii pasionati de profesie. Impartasim aceleasi valori si am crescut impreuna sub coordonarea partenerului principal, doamna Frunza.”

Palmaresul doamnei avocat Carmen Frunza inseamna un sir lung de victorii in instanta, atat in drept civil cat si in drept comercial, prezente la seminarii si conferinte in domeniul dreptului fiscal si dreptului comunitar, si chiar activitate editoriala in in revista Dreptul.

In experienta sa, putem nota o sesiune de specializare in Fonduri Structurale Europene la Bruxelles (2007), editarea Ghidului Complet pentru investitorii straini (2009), realizat la cererea unei agentii guvernamentale din Japonia, si absolvirea cursurilor de mediere organizate de Asociatia Pro Medierea (2010). Aceasta ultima realizare a dus si la infiintarea unui departament de mediere si negociere, adiacent societatii de avocatura.

Expertiza si excelenta

In momentul de fata, imi precizeaza Gabriel Azoitei, la “Frunza & Asociatii” lucreaza 5 avocati, Un colectiv tanar, care este in plin proces de extindere. Criteriul de acces? Competenta. “Trebuie sa ai cunostinte solide de dreptul muncii, dreptul civil, dreptul fiscal, drept comercial, drept societar, sa ai o buna reputatie profesionala si spirit de echipa dezvoltat. E destul de greu sa intri intr-o societate de genul Frunza & Asociatii pentru ca exigentele si asteptarile sunt mari, iar succesul este o cerinta zilnica.”

Aniela Burlacu este unul dintre acesti profesionisti. Partener in societate, Aniela conduce departamentul de consultanta juridica, insa este alaturi de clientii sai si in instanta, sau la negocierile pe care le implica spetele juridice. Absolventa a Facultatii de Drept, Aniela Burlacu a absolvit si cursurile Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si Contabilitate din cadrul ASE, dupa ce anterior a a urmat cursuri de economie la Londra. “Mi-am inceput cariera alaturi de doamna Frunza ca si avocat colaborator, si am ajuns prin multa munca membru fondator al societatii de avocatura.”

Eforturile, mai importante ca miza in sine

Entuziasmul care i se citeste pe fata ma face sa o intreb ce o motiveaza. “Sunt un om care iubeste dreptatea, care se simte implinit atunci cand rezolva problemele clientilor, asta face parte din mandria mea personala, de a fi un bun profesionist. Te simti implinit cand stii ca esti atat de provocat sa rezolvi o situatie. Provocat ca eficienta, ca rapiditate in gandire, ca nivel de cunoastere a psihologiei celorlalti oameni. Depui adesea mai multe eforturi incercand sa rezolvi o problema, si sunt mai importante decat miza in sine.”

Asertiunea doamnei Burlacu imi aduce aminte de un proverb Zen: “Obstacolul este calea”. Dar, vorba lui Gabriel Azoitei, fiecare sacrificiu isi are rasplata lui, mai devreme sau mai tarziu. Aniela Burlacu aproba: “Avocatura este o munca complexa, si care poate sa-ti dea multumiri pe mai multe planuri. Un avocat bun cred ca se simte un bun psiholog, se simte un bun coordonator al echipei lui, se simte un om corect. Pana la urma asta conteaza. Sunt provocari care pot sa scoata ce e mai bun din noi, dar si ce e mai rau. Depinde de educatia fiecarui avocat si de modul in care intelege sa-si faca profesia..”

Numele mari apeleaza la Frunza & Asociatii

Experienta acumulata peste ani a adus in portofoliul casei de avocatura clienti de renume precum Compania Nationala Administrarea Porturilor Maritime Constanta, Clinica de Diagnostic si Tratament Academica Medical Center, Centrul National al Cinematografiei, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti Otopeni si Baneasa, Mitsubishi, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, Asociatia Portico, dar si multe societati de antrepriza cu sute de angajati.

“Ne recomanda diligenta cu care ne aplecam asupra spetelor care ne sunt incredintate. Dezvoltarea de la un birou de avocatura la o societate profesionala a urmat satisfactiei clientilor nostri, si cererii crescande a serviciilor noastre. De aceea, putem spune ca suntem in continuare in plina crestere a portofoliului de clienti, dar cautam activ si profesionisti care ne impartasesc valorile.” explica Azoitei.

In slujba oamenilor din spatele povestilor

“Ne plac oamenii, de la aceasta premisa pornim atunci cand incepem orice demers, pentru ca in spetele fiecarui caz pe care il sustinem se afla oameni care au povesti, povestile lor devenind centrul preocuparilor noastre. Asa suntem recomandati mai departe, de o clientela selecta.”

“Luam doar cauze in care credem”

Insa nu doar pasiunea pusa in rezolvarea spetelor atrage recomandari pentru Frunza & Asociatii, ci mai ales know how-ul ridicat si autoperfectionarea avocatilor sai. “Invatam cu fiecare speta, si fiecare client aduce ceva nou. Comunicarea este vitala, iar provocarile ne motiveaza sa crestem. De aceea luam doar cauze in care credem si mai important de atat nu facem compromisuri de la valorile noastre”, spune doamna avocat Aniela Burlacu.

Avocati pasionati, care invata mereu

“Codul Civil este acum mult mai adaptat la cerintele societatii actuale, de la limbaj la modul in care au fost solutionate unele probleme. A inglobat Codul Familiei si Codul Comercial, ceea ce presupune o armonizare a prevederilor legislative din cele trei domenii de drept. In ceea ce priveste Codul de Procedura Civila, se incearca rezolvarea mai rapida a litigiilor si s-a introdus aceasta posibilitate a medierii inainte de instanta pentru a degreva instanta si a obtine un timp mai scurt si a solutiona mai repede problemele intre partile litigante. Toate aceste schimbari ne obliga sa ne actualizam cunostintele si sa ne perfectionam.”

Principalele obstacole ale profesiei

“Ne confruntam cu birocratie in domenii in care nu ar avea nici un sens sa existe. De multe ori autoritatile impun bariere birocratice desi exista disponibilitate atat din partea legii sa rezolve problemele justitiabililor, cat si din partea acestora. De exemplu la constituirea unei asociatii trebuie sa faci foarte multe demersuri, la constituirea unei societati comerciale la fel, in functie de domeniul acesteia, trebuie obtinute avize, autorizatii, iar totul dureaza, desi astfel de probleme s-ar putea solutiona foarte repede. Dupa aceea, timpul in justitie. Termenele nu sunt mai scurte de o luna si jumatate – doua. Deci practic durata unui litigiu este mult prea indelungata, desi Constitutia garanteaza solutionarea proceselor intr-un timp rezonabil.”

“Obiectivul nostru este excelenta”

Am descins la “Frunza & Asociatii” in toiul unei zile de munca, motiv pentru care nu pot sa nu o intreb pe partenera Aniela Burlacu cum se impaca o viata profesionala agitata si solicitanta cu viata de familie. “Muncesc cam 10-11 ore pe zi. Cu toate astea, imi dedic timp si familiei. Este important sa imi creez un echilibru intre viata profesionala si cea personala. Insa in ambele, urmez sfatul primit de la mentorul meu in profesie, Carmen Frunza: Obiectivul tau trebuie sa fie excelenta.” Un gand pe cat de nobil, pe atat de reprezentativ pentru filosofia de lucru a celor de la “Frunza & Asociatii”.

sursa articol:

Comments are closed.